Bu Blogda Ara

24 Ocak 2011 Pazartesi

SUCUKLU- KIYMALI PİDE

Malzemeler:
•1 paket yaşmaya
•2 su bardağı ılık süt
•1/2 çay bardağı sıvı yağ
•1 yumurta,şeker ve tuz
•alabildiği kadar un
Kıymalı harç için:
•3 tane sivri biber
•3 orta boy kuru soğan
•2 tane domates
•250 gr. kıyma
•2 çay kaşığı tuz
•1 çay kaşığı karabiber,toz kırmızı biber
•yarım kangal sucuk,kaşar rendesi
•üzeri için 2 yumurta sarısı
Yapılışı: Yoğurma kabına sütü,mayayı, yağı,1 yumurtayı dökün karıştırın tuzu şekeri ve ununu yavaş yavaş ilave edin.hamur kulak memesi kıvama gelinceye kadar un ekleyip karıştırmaya devam edin. İstenen kıvama geldiğinde bir müddet daha yoğurup üzerini bir bezle örtüp mayalanmaya bırakın.
Harcı için, tavaya soğanı yemeklik doğrayın kavurun kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Minik doğranmış biberleri sonra da domatesleri ilave edin tuzunu ve karabiberi ekleyin soğumaya bırakın.Mayalanmış
hamurdan parçalar koparıp elinizle pide şekli verin veya merdaneyle uzun pide şeklini verin tepsiye dizin.içine soğumuş harcı payedin.
Üst kenarlarına yumurta sarısı sürdükten sonra 15 dakika kadar mayalandırın
180 derecelik önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana dek pişirin.Afiyet Olsun.

MANTARLI BOHÇA BÖREĞİ

Mantarlı Bohça Böreği Tarifi İçin Malzemeler:

    * 3 adet büyük boy yufka
    * 500 gr ince dilimlenmiş mantar
    * 1 adet küçük boy kemikli tavuk göğsü
    * 1 adet büyük boy yemeklik doğranmış kuru soğan
    * 1 çay kaşığı karabiber
    * 100 gr eritilmiş tereyağ veya margarin (arzu ederseniz sıvı yağ da kullanabilirsiniz)
    * 2 yemek kaşığı sıvıyağ
    * 1 tatlı kaşığı susam
    * 1 tatlı kaşığı çörek otu
    * yeterince tuz

Ön Hazırlık:

    * Doğranmış mantarları teflon kapaklı tavaya koyun. Üzerine tuz serperek saldığı suyu çekene kadar pişirin.
    * Tavuğu haşlayarak kemiklerinden ayırıp ağıza gelecek büyüklükte parçalara ayırın.
    * Tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup soğanı güzelce kavurun. Üzerine mantarları, tavukları, tuz ve karabiberi koyup karıştırarak ateşi söndürerek böreğin iç malzemesini hazırlamış olun.

Hazırlanışı:
Yufkayı tezgahın üzerine serip fırça ile her tarafını yağlayın. Yuvarlak kısımlarını içe doğru kapatıp, yufkayı kare hale getirin. Bıçakla enden ve boydan keserek 4 adet kare elde edin. Her karenin ortasına iç malzemeden koyup tüm uçları ortada birleştirerek, bohça şeklinde kapatın. Kapattığınız her bohçayı ters çevirerek yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Bütün malzemeler bitinceye kadar işlemi tekrarlayın. Böreklerin üzerine yağlı su sürüp çörek otlu susam karışımı serpiştirin. Isıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri çıtır kalmaları için tezgahın üzerinde açık şekilde soğutun. Ilıkken servis yapabilirsiniz.

PATATESLİ RULO BÖREK ELDE AÇMA

Malzemeler
Hamuru için;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı eritilmiş margarin
1 çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sirke
1 yumurta akı
Aldığı kadar un
Tuz
İç harcı için;
3 adet patates
1 kase kadar beyaz peynir
tuz, karabiber ve kırmızı biber
Üstüne;
1 yumurta sarısı ve çörek otu.
Hazırlanışı
Patatesi haşlayıp püre yapın.Tuz ve baharatlarını ekleyin en son ezilmiş beyaz peyniri ekleyin.İsterseniz püreyi 1 tatlı kaşığı sıvı yağda çevirin nişasta kokusu olmasın.Bir kaba sıvı yağ,margarin,yoğurt,sirke,ve tuzu karıştırıp unu ilave edip kulak memesi kıvamına getirin.15 dakika dinlendirin.Sonra hamuru ikiye bölüp merdaneyle unsuz bir şekilde açın.Hamurun kenarına patatesli harcı koyup rulo şeklinde sarın.Verev şeklinde kesip yağlanmış tepsiye dizin.Yumurta sarısını sürün ve çörek otu serpip 200 derecede kızarana kadar pişirin.

KOKOSTAR KURABİYE 2


1 paket yumuşamış margarin
yarım çaybardağı sıvıyağ
1 subardağı pudra şekeri
1 yumurta
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı nişasta
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un

içi:
1,5 subardağı hindistan cevizi
1 subardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
(sütü çekene kadar pişirilir, soğutulur)

üzeri için: 1 paket çikolata sosu

kurabiyelerin hamuru hazırlanır. ceviz büyüklüğünde parçalar açılır, içlerine hazırlanan iç malzeme konur ve yuvarlanır.
fırında pişirilir. üzerine çikolata sosu dökülerek servis yapılır.

KOLAY TUZLU KURABİYE

Malzemeler

1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay bardağı sirke
1 paket kabarma tozu
1 paket margarin
alabildiği kadar un

Yemek Tarifi

Tüm malzemeyi kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun, daha sonra küçük kalıplarla şekillendirip üzerine yumurtanın sarısını sürüp fırına verin, kızarınca alırsınız.

MEYVELİ ÇİKOLATALI TOP KEK



2 yumurta
1 su b. tozşeker
1 çay b. sıvıyağ
1 çay b. süt
1 fincan kuru üzüm
8 kuru kayısı
1 avuç ceviz
1 p. kabartma tozu
1 p. vanilya
un
10 adet ikramlık çikolata


HAZIRLANIŞI:
Karıştırma kabına 2 adet yumurtayı kırın.
Üzerien 1 su bardağı toz şeker ekleyip çırpın.
Üzerine 1 çay bardağı sıvıyağ,1 çay yoğurt
1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilya
ilave edip karıştırın.Üzerine 1.5 su bardağı
un ekleyip karıştırın.
Üzerine küçük kesilmiş kayısı,ceviz ekleyin.
Kek kalıplarına karışımı boşaltın ve önceden ısıtılmış
170 dercelik fırında pişirin.
Fırından çıkarttıktan sonra servis tabağına alın.
Bitter çikolatayı eritin.Top keklerin üzerine eritimiş
çikolata ile servis edin.

PASTANE KURABİYESİ




MALZEMELER:
125 gr margarin

1 su bardagi siviyag

1 cay bardagi yogurt

1 yumurta

1 corba kasigi toz seker

1 tatli kasigi tuz

1 tatli kasigi mahlep

1 tatli kasigi karbonat

alabildigi kadar un



üzeri icin:1 yumurta sarisi,cörekotu



YAPILISI:



Once oda sicakliginda yumusatilmis margarini elinizle iyice yumusatin.Uzerine siviyag,yumurta veyogurdu ekleyip iyice karistirin.Uzerine bir miktar unu koyun.Unun üzerine karbonatituz,sekeri ve mahlebi ekleyip alabildigi kadar unlayumusak bir hamur yapin.Hamurdan parcalar kopartip,ikiye kivirtip bükün.Bu miktardan yaklasik iki tepsi cikiyor.Tepsiye dizdiginiz hamurlarin üzerineyumurta sarisi sürüpcörekotu serpin.170 derecede üzeri kizarana kadar pisirip ilik servis yapin.

BABANE KURABİYESİ

BABANNE KURABİYESİ



BABANNE KURABİYESİ:3yumurta
                                             3çb şeker
                                             2çb sıvıyağ
                                             1çb yoğurt
                                              Vanilya
                                              K.tozu
                                              Limon kabuğu rendesi
                                             Aldığı kadar un
Bütün malzemeyi yoğur yumuşak bi hamur elde et eline yapışacak biraz ellerini yağlayıp öyle şekil vermen gerekiyo tepsiye diz kurabiyelerin üstüne toz şeker döküp fırında pişir

KEMAL PAŞA TATLISI

Malzemeler:
150 gr tuzsuz taze peynir ya da mozarella
5 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
1/2 paket kabartma tozu

Şerbeti için:
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker

Yapılışı:
Peyniriniz biraz tuzluysa yani eğer mozarella kullanıyorsanız yarım saat kadar ılık suda bekletip tuzunu çıkarın...Sonra peyniri robottan geçirin. Bir kapta peynir, irmik, un, kabartma tozu ve çırpılmış yumurtaları bir kaşık yardımıyla karıştırın. Elinizle küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlaklar yapın. Önceden ısıtılmış fırında 180C de üstleri kızarana kadar pişirin. Bu tarifle yaklaşık 16 adet tatlı çıkıyor...ben fırından cıkarcıkmaz ılımıs serbetın ıcıne attım tatlıları yumusaklıgı kıvamı cok guzel oldu begenı ıle yedık tavsıye ederım

REVANİ

 3 YUMURTA
1 SU BARDAGI YOGURT
2,5 SU BARDAGI İRMİK
1 SU BARDAGI ŞEKER
5 YEMEK KASIGI UN
YARIM SU BARDAGI SIVIYAG
BIR PAKET KABARTMA TOZU
BIR PAKET VANILYA
 İSTEGE BAGLI OLARAK İÇİNE PORTAKAL KABUGU RENDESİ VEYA CEVİZ BIRAKILABILIR.
SERBETI:2 BUYUK KASEYE  AYNI KASEYLE2 KASE SU BIRAKILIP BIRAZ KAYNATILIR.
 BEN GENELLIKLE SERBETLI TATLILARIN SERBETINI BIR GUN ÖNCEDEN YAPIP SOGUTURUM.YANI SERBET SOGUK PİŞİRDİĞİM TATLI SICAK OLUR FIRINDAN CIKAR CIKAMZ SERBETINI DOKERIM....
AFIYET OLSUN.
 NOT:BU ARADA KIVAMI KEKTEN DAHA KOYUCA OLUYOR EGER CIVIK GIBI OLURSA GOZ KARARI MESELA BIR  KASIK UN VE BIR KASIK IRMIK EKLENEBILIR

MİNİ PİZZALAR 2

1 adet küp yaş maya
   1 bardak ılık süt
   1 bardak ılık su
   1 bardak sıvı yağ
   3 yumurta(sarısı ve akları ayrılmış)
   1 yemek kaşığı toz şeker
   1 yemek kaşığı tuz
   Aldığı kadar unYumurtanın akları ve sarısı ayrılır. sütün içinde maya eritilir. sarısı haricinde tüm malzemelerle yapışmayacak  yumuşak bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. üzeri kapatılarak sıcak bir ortamda en az bir saat mayalandırılır.
Artık sonrası size kalmış. ben yarısıyla peynirli poğaça,diğer yarısıyla sosisli ve kaşarlı minik pizzalar yaptım. Nasıl mı? ceviz büyüklüğünde aldım hamuru su bardağı büyüklüğünde açıp ketçap -sosis-kaşar sıralamasıyla yerleştirdim. yumurta sarısını çevresine sürdüm. poğaçayıda;peyniri koyup alt kısma gelecek şekilde tamamiyle kapattım. yumurta sarısı sürüp biraz susam dökerek, tüm hamuru tepside yarım saat mayalandırdım. 200'c lik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirdim. sonuç  süper oluyor. şimdiden afiyet olsun.

KANDİL SİMİDİ 2

1 paket yumusak margarin(ben genelde pastorize olan tereyeglerdan kullaniyorum)
2 yumurta sarisi
2 tatli kasigi tuz
3 yemek kasigi toz seker
2 yemek kasigi sirke
1 cay bardagi sivi yag
kabartma tozu
2 cay kasigi mahlep
aldigi kadar un(yaklasik 600 gr kadar)
uzerine yumurta aki ve susam

canim butun malzemeleri karistrip yumusak bir hamur yogur sonra istedigin buyuklukte parca koparip simit seklini ver once yumurta akina bula her tarafini sonrada susama bula ve yaglanmis tepsiye diz cabuk pisiyor dikkat et yanmasinlar (bu arada ben bunlari genelde birer lokmalik olarak yapiyorum esim minik olunca goruntusunu cok begeniyor minik yaparsan 2 firin tepsisii cikiyor bu tariften istersen yarim olcu yaparsin afiyet olsun)

PEYNİRLİ ISPANAKLI PİDE


bize sadece iç harcını hazırlayıp fırına gondermek düşüyor gerısı fırındakı ustalara kalmıs bu sekılde pişirip verıyolar. içini istedıgımız gıbı hazırlayabılırız kıymalı olur,patatesli olur,qama en guzelı peynırlı olur ben köy peynırını dograyıp tuzunu alırım bol ıspanak ,pancar yapragı maydanoz artık o an elınızde ne varsa dogranır sonra tavada sıvıyag ısıtılır içine sogan dogranır soganlar olunce bıraz pul bıber bırazda karabıber atılır ve harmanlanır.iç harcımız bu sekılde hazırlanmıs olur

AY ÇÖREĞİ

MALZEMELER:
1.5 SU BARDAĞI SÜT
1 PAKET MAYA
4 TATLI KAŞIGI ŞEKER
1 TATLI KAŞIGI TUZ
YARIM ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
2 YUMURTA
1 PAKET MARGARİN
ALDIGI KADAR UN


YAPILIŞI:

SÜT ILITILIR VE MAYA İÇİNE ATILIR  UN DERIN BİR KABA GOZ KARARI BIRAKILIR MAYALANMIS SÜT
ŞEKER,TUZ,SIVIYAG VE YUMURTALAR EKLENIR CIVIK BIR HAMUR ELDE EDİLİR.
HAMUR MAYALANMAYA BIRAKILIR.MAYALANAINCA BIR PAKET YUMUSAMIS MARGARİN HAMURA KATILIR IYICE YEDIRILIR.DAHA SONRA TEMIZ BIR POSETIN İÇİNE BU HAMUR BIRAKILIR VE DOLABA KALDIRILIR.YINE  DOLAP İÇİNDE DE MAYALANACAĞI İÇİN POŞET COK SIKI SIKIYA KAPATILMAZ BIRAZ BOSLUK BIRAKILMALIDIR.ERTESİ GÜN AY SEKLI VERILEN ÇÖREKLERIN ÜZERİNE YUMURTA SARISI SÜRÜLÜR VE FIRINA GÖNDERİLİR...

ÇİKOLATA SOS YAPIMI

2 tatlı kaşığı nişasta
2 yemek kaşıgı şeker
1 su bardagı su veya süt
1 yemek kaşığı dolusu kakao
varsa bide çikolata at içine çok hoş oluyo karıştır pişir
eger nişasta yoksa 1 yemek kaşığı dolusu un
-----------------------------------------------------------------
Yarım Su Bardağı Süt
2 Yemek Kaşığı Toz Şeker
2 Çay Kaşığı Kakao
150 Gram Çikolata (Bitter)
3 Çay Kaşığı Tereyağ
Nasıl Yapılır?
1. 150 gram bitter çikolatayı bir kaseye koyun ve o kaseyi kaynayan suyun olduğu daha büyük bir kabın içerisinde eritmeye alın (benmari usulü). Ara sıra karıştırarak çikolatanın sıvı hale gelmesini sağlayın.

2. Bu sırada başka bir kapta yarım bardak sütü kaynatın ve içerisine 2 yemek kaşığı şeker ve 2 çay kaşığı kakaoyu ekleyip iyice karıştırın.

3. Bir kaç çay kaşığı terayağı ile erimiş çikolatayı ve şekeri kakaolu süt karışımını tek bir kapta birleştirip karıştırarak pişirmeye devam edin.

4. İyice bağdaşık hale gelen karışımı ateşten indirip soğumaya bırakın.

Not:
Krepler, dondurmalar, tatlılar ve keklerle servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

PIRASALI KEK

Pırasalı Kek:

3 Yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 su bardağı un
1 su bardağı mısır unu
1 paket kabartma tozu
½ kg ince pırasa
tuz, pul biber

Pırasaları yıkayıp ince dilimler halinde doğra beklet. Yumurtaları, sıvıyağı, yoğurdu birlikte 1 dk çırp.Mısır ununu, unu, tuzu pul biberi ve kabartma tozunu ekle çırp pırasaları ekle azcık daha çırp (½ dk).Hamuru kalıba boşalt 170  derecede pişir.Afiyet Olsun

MİNİK KÖSTEBEK PASTA

NİŞASTALI KURABİYE 2

2 yumurta
-1 su b pudra şekeri
-1 pk oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin(ben biraz tereyağıyla karıştırdım)
-1pk vanilya
-1/2 pk kabartma tozu
-1 su b un
-alabildiğince nişasta
-üzeri için pudra şekeri

tüm malzemeleri kulak memesi yumuşaklığında ele yapışmayan bir hamur haline gelene dek yoğurun
istediğiniz şekli verip önceden 140 derecede ısıtılmış fırına verin
üstü beyaz kalacak şekilde pişirin
soğuyunca üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapın
günlerce kalsa bile lezzetine lezzet katan ağızda dağılan  bir kurabiye
mutlaka tavsiye ederim arkadaşlar

BİSKÜVİLİ MUZLU ÇİKOLATA SOSLU RULOLAR

MALZEMELER:

150 gr. margarin
1 sb. un
1 sb. şeker
1 paket vanilya
1 kg. süt

SOSU İÇİN:

1 yumurta
1 yemek kaşığı tere yağı
3 tatlı kaşığı kakao
3 tatlı kaş. şeker
1 su bardağı süt

ÜZERİNE:

1 paket bisküvi (tek sıralı olan paketlerden)
yarım muz

YAPILIŞI:

yağ eritilir un ilave edilerek biraz kavrulur , sonra şeker ilave edilip karıştırılır ve yavaş yavaş süt eklenerek çırpılır. kaynayana kadar karıştırılır , kaynadıktan sonra 2-3 dk. daha beklenir sonra ocaktan alınır içerisine vanilya ilave edilerek mikserle 3-4 dk. çırpılır.

diğer tarafta önceden robotto çekilmiş bisküüviler fırın tepsisine tabanı tamammen kapanacak şekilde yayılır. yapmış olduğumuz muhallebi bisküvilerin üzerine tama men gezdirerek akıtılır ve soğumaya bırakılır.

SOSUN YAPILIŞI:

yumurta , şeker ve kakao çırpılır sonra süt eklenir. tereyağ eritilir ve hazırladığımız karışım çırpılarak yağa eklenir az pişirilir . sonra blendırdan geçerilir.

diğer tarafta soğumuş olan muhallebimiz önce tepsi uzunlamasına gelecek şekilde ortadan kesilir ve tekrar yanlamasına şeritler halinde kesilerek elde edilen şeritler rulo şeklinde yuvarlanır, servis tabağına alınarak üzerine muz dilimleri koyulur ve sos gezdirilir. servise hazır afiyetolsun.

Fındıklı Paskalya Çöreği

Malzemeler
•1 su bardağı sıvıyağ

•1 su bardağı süt

•1 çay bardağı su

•1 paket yaşmaya

•1 su bardağı file fındık

•1 su bardağı tozşeker

•1 çay kaşığı tuz

•3 adet yumurta

•1 çorba kaşığı mahlep

•Alabildiği kadar un
Fındıklı Paskalya Çöreği Tarifi
Karıştırma kabına sıvıyağı, sütü alın. Üzerine su ile erittiğiniz mayayı ve yumurtayı ekleyin. Yumurtanın bir tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın. Şekeri, tuzu, mahlebi ve tuzu ekleyip yaklaşık tepeleme 8 çorba kaşığı un koyarak hamuru hazırlayın.

Fındığın yarısını da hamurda kullanabilirsiniz. Hamur yarım 15 dakika mayalandıktan sonra üç fitil yapıp örgü şeklinde paskalyanızı hazırlayın. Tepsiye alıp yumurta sarısını sürüp kalan fındıkları serpiştirin.

Tepside de iyice kabarıp mayalanana kadar en az yarım saat bekletip 180 derecede üzeri kızarıp içini çekene kadar pişirin. Kendi kendine soğuduktan sonra dilimleyerek ikram edin. Gerçekten nefis bir paskalya tarifi...

HİNDİSTANCEVİZLİ KURABİYE

1 PAKET MARGARİN
2 YUMURTA
1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY BARDAĞI HİNDİSTANCEVİZİ
KABARTMA TOZU
VANİLYA
ALDIĞIKDAR UN

DIŞINA:

YUMURTA BEYAZLARI
1 SUBARDAĞI HİNDİSTAN CEVİZİ

YAPILIŞI:

MARGARİN ODA ISISINDA YUMŞATILIR,PUDRAŞEKERİ İLAVE EDİLEREK YOĞRULUR, SONRA SIRAYLA YUMURTA SARILARI (BEYAZLARI AYRILIR),HİNDİSTANCEVİZİ,VANİLYA,KABARTMA TOZU VE UN EKLENEREK YOĞRULUR HAMUR ELE YAPIŞMICAK KIVAMI ALINCA UN İLAVESİ KESİLİR. FAZLA SERT OLMASIN HAMUR, İÇİ İYİ PİŞMEZ SONRA . ELE YAPIŞMICAK ŞEKİLDE OLMASI YETERLİDİR.

HAMURDAN CEVİZDEN AZ BÜYÜK PARÇALAR ALINARAK YUVARLANIR HAFİF YASSILAŞTIRILARAK ÖNCE YUMURTA BEYAZINA SONRA HİNDİSTAN CEVİZİNE HERTARAFI BATIRILARAK YAĞLANMADAN TEPSİYE DİZİLİR 170 DERECEDE PİŞİRİLİR. HAFİF PEMBELEŞİNCE FIRINDAN ALINIR. ORTALAMA 20 DK DA PİŞİYO BENİM FIRINDA AMA SİZİNKİNDE NEKADAR SÜRER BİLEMEM.

BUZLUK BÖREĞİ

3 yufka
eritilmis margarin(ben 1 pakete yakin erittim cunku yufkam fazlaydi)
icine ne koymak istiyorsan

1 yufkayi masa serip uzerine bolca eritilmis yagdan surdum sonra diger yufkayi da koydum yine yag sonra ucubcu yufkayida koydum yine uzerine yag surup sigara boregi keser gibi 8 parcaya kestim uzerlerine bolca ic malzemesinden koyup genis sardim sigara boregi gibi degil sanki pacanga boregi gibi sonra bunlari kilitli posetlere koyup buzluga attim buzlukta ne kadar uzun durursa o kadar guzel oluyor yapmak istediginde buzluktan cikart uzerine yumurta sarisi surup hemen at firina super oluyor sanki elde acilmis borek gibi 

PATATESLİ MANTI


                               2 yumurta
                                1sb yoğurt
                                1sb sıvı yağ
                                1yk domates salçası
                                1sb un
                                Tuz, karabiber
                               1 pk kabartma tozu
                               4 ortaboy ciğ rendelenmiş patates,
Yumurtayı biraz çırp diğer malzemeleri ekle yağlanmış tepsiye dök fırında pişir.
Servis yapmadan önce sarımsaklı mayonezli yoğurt karışımı üzerine dök onunda üzerine yağ,salça,nane sosu dökÜN..

PATATES SALATASI

MALZEMELER:
4-5 ADET PATATES
1 KASE HAŞLANMIŞ BEZELYE
4-5 ADET KORNİŞON TURŞU
KİMYON
TUZ

ÜZERİ İÇİN:
SARMISAKLI YOĞURT
DEREOTU
HAVUÇ RENDESİ

YAPILIŞI:PATATESLERİ HAŞLIYORUZ BİRAZ SOĞUDUKTAN SONRA PATATESLERİ EZİP İÇİNE KÜP KÜP DOĞRADIĞIMIZ KORNİŞONLARI VE BEZELYELERİ KOYUYORUZ KİMYON VE TUZDA ATTIKTAN SONRA KARE BORCAMA DÖKÜP ÜZERİNİ DÜZELTİYORUZ ÜZERİNE DEREOTU KARIŞTIRILMIŞ SARMISAKLI (BEN BİRAZDA MAYONEZ KOYUYORUM) YOĞURDU YAYIYORUZ ONUN ÜZERİNDE REBDELENMİŞ HAVULŞARI SERPİYORUZ ÇOK GÜZEL Bİ GÖRÜNTÜSÜ VE HARİKA Bİ TADI OLUYO
HA BU ARADA HAVUÇLARI RENDELEDİKTEN SONRA LİMONLA OVKİ KARARMASIN

UNLU BÖREK

Bence mutlaka deneyin börek anlayışınız degişecek diyorum:)Malzemeler:
-3 adet yufka
-3 adet haşlanmış patates
-1 kase rendelenmiş kaşar ve lor karışımı
-100gr eritilmiş tereyağı
-2 çay bardağı sıvıyağ
-1 çay kaşığı karabiber
-1,5 çay kaşığı tuz
-un

Hazırlanışı:Haşlanmış patatesleri rendeleyip peynir,tuz, ve karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.
Erimiş tereyağı ile sıvıyağı karıştırıyoruz.
Düz zemin üzerine yufkayı serip yağlı karışımdan sürüyoruz. Üzerine elekle un eleyip yufkayı ikiye katlıyoruz. Yarım daire şeklindeki yufkayı tekrar yağlı karışımdan sürüp biraz daha un eliyoruz.

Yufkaların kenar kısımlarını iki parmak içe katlıyoruz. Kenar kısmına hazırlanan patatesli harctan bolca koyup rulo yapıp  sarıyoruz. Dört parmak genişliğinde kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine diziyoruz.
Diğer yufkalarada aynı işlemi yapıyoruz.
Yağlı karışımı olan kabınımızın içinde az miktar yağ kalacak, içine iki çorba kaşığı su ekleyerek böreklerin üzerine sürüyoruz.(İsterseniz yağlı karışımdan böreğe başlamadan önce biraz ayırabilirsiniz üzerine sürmek için.)Önceden ısıtılmış 180derecelik fırında üzerleri kızarana kadar  pişiyoruz.

HALLEY PASTA

Malzemeler:

*1 paket halley(10'lu)
*1 paket krem şanti
*3 bardak süt
*Çikolatalı sos
*1 adet muz
*fındık

Hazırlanışı:

1 bardak sütle  krem şantiyi yapıyoruz daha sonra içine doğranmış halley,muz ve fındığı kaıtp karıştırıyorz daha sonra buzdolabında soğutuyoruz. Çikolatalı sos normalde 2,5 bardak sütle yapılıyor daha koyu kıvamlı olsun diye 2 bardak sütle yapıp soğutuyoruz da sonra üzerine döküyoruz afiyet olsun:))

aYŞe arkadaşımdan alıntıdır.

PROFİTEROL

Malzemeler:

* 1 paket etimek
* 1 su bardağı un
* 1litre+1,5 su bardağı süt
* 1 paket krem şanti
* 1 paket vanilya (ben koymadım gerek yok dediler ama un kokusu vardı)


Çikolata Sosu

* 2 çorba kaşığı un
* 3 çorba kaşığı kakao
* 1 bardak şeker
* 2 su bardağı süt
* 1 paket fındıklı çikolata
* Yarım paket bitter çikolata
* Yarım paket krema


Yapılışı:

Etimekleri kırıp bir kaba koyuyoruz. (ben borcama döktüm)
Krem şanti hariç diğer malzemeleri katıp pişiriyoruz pişince içine krem şantiyi katıyoruz daha sonra kırdığımız etimeklerin üzerine döküyoruz.
Çikolata sosunu çikolata ve krema hariç pişiriyoruz ocaktan alınca yarım paket kremayı ve yarım paket bitter çikolatayı koyuyoruz. Dondurma kuplarına önce muhallebili etimeki daha sonra çikolata sosdan üzerine fındıklı çikolatadan (kırıyoruz) sonra yine çikolata sosundan döküyoruz. Afiyet olsun)

PARFE

Muhteşem bir lezzet.. Özellikle sıcak yaz günlerinde serinlemek için ideal bir tatlı.


Malzemeler

2 su bardağı süt
2 poşet krem şanti
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
1 adet vanilya
1 paket labne peynir
Çilek
1 paket hanımeller damla çikolatalı bisküvi

Yapılışı

Süt ile krem şantiyi bir kapta mixer ile koyulaşıncaya kadar çırpalım.
Ayrı bir kapta yumurtaları köpük köpük olana kadar çırpalım, krem şantiye ekleyelim.
Vanilya, labne ve toz şekeri ekleyip tekrar mixerle çırpalım.
Çilekleri minik küpler halinde doğrayıp karışımımıza ekleyelim.
Bisküvileri de un ufak etmeden iri parçalar halinde ufalayarak ekleyelim ve kaşık ile meyveler dağılmayacak şekilde karıştıralım.
Streç ile kaplanmış kalıba karışımımızı dökelim ve en az bir gece dondurucuda bekletelim.
Kalıbı servis tabağımıza ters çevirelim ve streçi dikkatlice parfemizden ayıralım. Dilimleyerek servis yapalım. Arzuya göre meyveli sos eşliğinde de ikram edilebilir.
Afiyet olsun.

23 Ocak 2011 Pazar

YALANCI SU BÖREĞİ -MAKARNALI BÖREK

Malzemeler:
2 adet yufka
1 yumurta

iç malzemesi:
1 paket kelebek makarna
2 yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ
2 su bardağı süt
300 gr. kadar beyaz peynir veya lor
isteğe göre maydonoz
yarım çay bardağı sıvıyağ

yapılışı:süt sıvıyağ ve 2 yumurtayı bir kasede çırpın. makarnayı haşlayıp süzdükten sonra 2 yemek kaşığı margarini ilave edip karıştırın çatal ile ezdiğiniz beyaz peynir ve ince kıyılmış maydonozu da ilave edip makarnayı iyice karıştırın..
dikdörtgen borcamı yağlayıp yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde serin peynirli makarna karışımının yarısını yufkaya serin üzerine süt sıvıyağ yumurta karışımının yarısını kaşık ile heryerine eşit miktarda dökün yufkanın aşağı sarkan kenarlarını kapatın resimdeki gibi 2. yufkayıda aynı şekilde üzerine serip aynı işlemi uygulayın en üstüne 1 yumurtayı çırpıp sürün önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişirin..


İRMİKLİ ŞEKERPARE


1 çay bardağı Pudra Şekeri
1 çay bardağı İrmik
1 çay bardağı Sıvıyağ
Yarım paket Margarin ( Oda sıcaklığında )
2 Yumurta ( Birinin sarısı üzerine )
1 paket Kabartma Tozu
1 paket Vanilya
3,5 su bardağı un ( ölçülü isteyenler için ölçtüm)  Wink

Şerbeti için;

3,5 su bardağı Su
3 su bardağı Tozşeker
Birkaç damla Limon Suyu

 Öncelikle şerbeti hazırlayın kaynayınca limonu ekleyin ve bir iki dakika daha kaynatıp ateşten alarak soğumaya bırakın. Daha sonra tüm hamur malzemelerini karıştırma kabına alın yoğurun. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde hafif uzun olacak şekilde yuvarlayarak üzerini biraz bastırıp aralıklı olacak şekilde tepsiye dizin. Üzerine ayırdığınız yumurtanın sarısını sürüp çatalın ucu ile çizikler atın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız şekerparelerin üzerine 1-2 dakika sonra soğutmuş olduğunuz şerbeti kaşık veya küçük kepçe ile tek tek gezdirin ve şerbeti çekmesi için dinlendirin. ( en az 2-3 saat. )



MİLFÖYDEN AÇMA BÖREK (nefisss)


10 adet milföy (kişi sayısına göre değişebilir)
bolca un
1 yumurta sarısı

iç malzemesi olarak  istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
ben patatesli kıymalı yaptım ama peynirli,ıspanaklı veya pırasalı hazırlayabilirsiniz.

Oda sıcaklığında yumuşayan milföyleri paketten çıktığındaki ikili olarak birbirne yapışık haliyle hiç ayırmadan tezgaha un serpip milföyü koyuyoruz milföyünde üzerine un serpip merdaneyle açıyoruz önce boylamasına biraz uzatıp sonra enine doğru açabildiğimiz kadar açıyoruz tahmin ettiğimizden daha çok büyüyor ve incecik bir hamur oluyor sonra resimdeki gibi iç malzemesini koyup rulo yapıyoruz sonrasında ister gül böreği gibi yapın ister kol böreği gibi tepsiye dolayın farketmez hertürlü güzel püf noktası çok sıkı sarmamak milföy kabardığı için serbes pişmesi daha güzel oluyor..
üzerine yumurta sarısı sürdüm ben ama daha doğal ve el açması gibi bir börek olması için eritilmiş margarin veya tereyağ sürebilirsiniz.. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiriyoruz..





KEK KALIBINDA HAŞHAŞLI, TAHİNLİ ÇÖREK


malzemeler:
1,5 su bardağı süt
yarım su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı tuz
1 yemnek kaşığı şeker
4,5 su bardağı un

iç malzemesi:
4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
4 yemek kaşığı tahin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
margarin
üzerine 1 yumurta sarısı

Mayayı ılık suda şekeri de katıp eritin, yoğurma kabına süt,sirke,un,tuz ilave edip  hepsini yoğurun..
ılık biryerde 10 dakika mayalandırın.
tezgaha alıp hamuru 10 eşit parçaya bölün. her birini servis tabağı büyüklüğünde açın 1 tatlı kaşığı kadar margarin sürüp tahinli haşhaşlı karışımdan sürün.. her hamuru aynı şekilde yapıp üst üste koyun.
hamurun üzerine elinizi bastırarak hamuru altından çektirerek 50 -60 cm"e kadar büyütün. rulo yapıp çamaşır sıkar gibi burun.
yağlanmış kek kalıbına hamuru yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün. önceden ısıtılmış 180 derecelik fınıda kızarana kadar pişirin.
not: kek kalıbınızın büyük olması gerekir benim kek kalıbım 30 cm çapında..


KABAKLI HAVUÇ SALATASI


2 adet kabak
2 adet havuç
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
isteğe göre mayonez
2 yemek kaşığı sıvıyağ

teflon tavaya sıvıyağı alıp hafif kızdıktan sonra rendelediğim havuçları ve kabakları ilave ettim 10 dakika yüksek ateşte kavurduktan sonra tabağa alıp soğumasını bekledikten sonra sarımsaklı yoğurt ile karıştırdım mayonez de ilave edebilirsiniz benim eşim yemediği için çok az kattım anlamasın diye  Wink
not: kabak ve havuçları kavururken tuz atmayın kabaklar eriyip gider..


BALKABAĞI MÜCVER

Fırında balkabağı mücveri

2 dilim kabak (rendelendiğinde 2,5 su bardağı kadar oldu)
1 yumurta
1 adet soğan rendelenmiş (yeşil soğanda olabilir)
6-7 dal maydonoz (ince kıyılmış)
yarım su bardağı süt
yarım su bardağı sıvıyağ
yarım paket kabartma tozu
1 su bardağı un (az gelirse ilave edebilirsiniz, karışım koyu kek kıvamında olacak)
tuz,karabiber,pulbiber
kuru nane (mutlaka olmalı)

tüm malzemeyi bir kapta karıştırıp ince olacak şekilde fırın kabına yaydım. önemli nokta ince olması yağda kızartılan gibi oldu tadı tek fark vıcık vıcık yağ değildi çok hafifti..
benim anneannem hep balkabağından yapar mücveri ve ben balkabağını hiçbir şekilde yiyemem ancak mücverine bayılırım.. tabi asıl tarifi yağda kızartılarak yapılır ama fırında gerçekten çok hafif ve lezzetli oldu..

Patates püreli közlenmiş biber salatası

5-6 adet orta boy patates
5 adet kırmızı biber
1 kase yoğurt
mayonez ( isteğe göre)

patatesleri kabuklarını soyup tuz ve 1 yemek kaşığı sirke katıp haşladım (sirke nefis bir tat veriyor) haşlanmış patatesleri püre haline getirip borcama yaydım..
biberleri közleyip( haşlayarakta yapılabilir) temizledikyen sonra küp küp dorayıp sarımsaklı yoğurt ve mayonez ile yarıştırıp patateslerin üzerine döktüm ve kuru nane ile süsledim

ACUKA-ACIKA

Malzemeler;

4 Yemek kaşığı domates salçası,

2 Yemek kaşığı biber salçası

5-6 diş dövülmüş sarımsak

1 Çay bardağı dövülmüş ceviz içi

1/2 Çay bardağı ufalanmış ekmek içi

1/2 Çay ardağı sıvı yağ

Pul biber

Karabiber

Kekik

Nane (Baharatların miktarını siz ayarlayabilirsiniz ben bu tarifte hepsinden 1'er tatlı kaşığı kullandım.)



Yapılışı;

Salçaları ve sıvı yağı teflan tava içerisinde yaklaşık 10 dakika çevirerek pişirin.

Daha sonra karışımın içine tüm baharatları ve sarımsağı ekleyin, pişirmeye devam edin.

5 Dakika kadar pişirdikten sonra sarımsağı ekleyin, bir iki kez daha karıştırıp ateşi söndürün.

Ocaktan indikten sonra ekmek içini ekleyip, son bir kez çalıştırın.

Soğuduktan sonra


 cam bir kavanozda, ağzı iyice kapalı bir şekilde buzdolabında saklayın

MİNİ MİNİ KUMPİR

1 kg patates
5-6 adet havuç
yoğurt
mayonez
tuz
patateslerin kabuklarını soyup tuzunu ekledikten sonra haşlayıp püre haline getiriyoruz sonra elimizin dayanabileceği sıcaklıkta iken şekil veriyoruz..
havuçları rendeleyip sarımsaklı yoğurt ve mayonuz il karıştırıp kumpirlerimizin içine yerleştiriyoruz..
kumpirlerin içine rus salatası yapıp da konulabilir..


Ferhunde arkadaşıdan alntıdır.

MİDYE TATLISI (BAKLAVASI)

malzemeler:
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi süt
1 yumurta.
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz.
1 tatli kasigi seker
2,5 su bardağı un ( yumurtanın büyüklüğüne göre vs.. un miktarı değişebilir ele yapışmayan bi hamur olacak..)

Ici icin ceviz ici
Üzeri icin 1 tepeleme yemek kaşığı tereyag..

Serbeti icin:
3 su bardagi seker
3 su bardagi su
yarim limon suyu
YAPILISI.
Ilk önce serbetimizi kaynatip sogumasi icin bir kenara aliyoruz.Daha sonra hamurumuzu yoguruyorup,20 dakika dinlendiriyoruz.Hamuru 6 bezeye bölüp,nisasta yardimiyla tabak büyüklügünde aciyoruz.Hepsini üst üste koyup.tek bir beze yapiyoruz.
Nisastayla beraber bu üst üste koydugumuz bezeleri merdaneyle acip,büyütüyoruz.Kocaman bir manti bezesi cikiyor ortaya.Bu bezeyi resimdeki gibi rulo yapip,1 er cm lik kesiyoruz. merdane ile boyuna doğru açıp,icine ceviz koyuyoruz.Tatlimizi tepsiye dizip,üzerine tereyag gezdiriyoruz.180 derecede kizarana kadar pisiriyoruz.Sicak tatliya soguk serbetini döküyoruz.. 




PIRASALI ARNAVUT BÖREĞİ


Hayatımda yediğim en güzel böreklerden biriydi daha önce komşumda yemiştim ama kendim hiç denememiştim çok güzel oldu tel tel ayrıldı milföy bile sönük kalır yanında  Wink
Dün akşam üzeri eşim nasıl olsa geç geliyor diye hamuru yoğurdum başladım açmaya bi baktım kapı çaldı eşim geldi ona sürpriz olacaktı aslında bu börek yarın doğum günü ve ben bugün ve yarın gündüz evde olamıycam diye yapıp dondurucuya atayım diye düşünmüştüm ama olmadı yakalandım eşime  Smiley akşam çayın yanına börek istedi tabi doğal olarak yemeğin üstüne 3 dilimi bi güzel yedi  Grin ama ben yine donducuya kaldırdım birçoğunu..

Malzemeler:

4 su bardagi un
1,5 su bardagi ilik su
1-2 damla limon suyu
2 yemek kasigi yag hamuru icin
1 tatlı kaşığı tuz
50 gr margarini eritip yarım su bardağından biraz fazla sıvıyağ ile karıştırdım.( sırf sıvıyağ ile de yapabilirsiniz)

iç malzemesi:
yarım kilo ince kıyılmış ve kavrulmuş pırasa ve biraz tuz
tabi isteğe göre değişir kıymalı patatesli de süper olur bu börek..

 4 su bardagi unun ortasini havuz yapip tuzunu ekledim ve  bir kac damla limon damlattim citir citir , tel tel olmasi icin. Sonra yaklasik 1,5-2 yemek kasigi sivi yag ekledim. Sonra da 1,5 su bardagi ilik suyu ekleyip basladim yogurmaya. Hamuru cok fazla hirpalamamak gerekiyor. Hamurun ozdeslesmesi yeterli. Sonra dinlendirmeden bir bicak yardimiyla hafif silindir haline getirdigimiz hamuru ikiye boluyoruz önce. Sonra bu iki parcadan 14+14=28 beze cikariyoruz. 14 beze boregin uzeri icin, 14 beze de alti icin.. Bezeleri yuvarlayip un serpiyoruz ve acmaya basliyoruz. Yaklasik orta boy bir tatli tabagi buyuklugune gelmesi yeterli. Sonra  actigimiz yufkayi bir tabaga ya da tepsiye alip  yag suruyoruz uzerine diger bir yufkayi kapatiyoruz . Yalniz yag miktari onemli. Az olmayacak. Yufkalarin her birini yaklasik 1,5 yemek kasigi kadar yaglamamiz gerekiyor. 14. yufkayi da kapattigimizda artik en ustunu yaglamiyoruz ve dinlenmeye aliyoruz. Sirasiyla yine ayni islemleri ikinci 14′luk grubumuz icin de uyguluyoruz ve onu de dinlenmeye aliyoruz.. Yagli bir sekilde yufkalar yaklasik 1 saat dinlenmeliler. 1 saatin sonunda birinci grubu alip merdane ya da oklava yardimiyla aciyoruz ve yagladimiz tepsiye yayiyoruz. Uzerine  onceden pisirip soguttugumuz ic harcini yayiyoruz.  Sonra ikinci grubu da acip serdigimiz icin uzerine kapatiyoruz. tekrar uzerini yaglayip dilim dilim kesiyoruz. Onceden isittigimiz 200 derecelik firinda ustu ve alti guzelce kizarana kadar pişiriyoruz..

Benim aldığım pırasalar inceydi 5 dakika da kavruldu


Ferhunde arkadaşımın ellerine sağlık..Resim ve tarif ona aittir.

TAVA PİZZASI kolay pizzza

1 yumurta
2 kahve fincanı yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
5 kahve fincanı un
1 çay kaşığı tuz
yarım paket kabartma tozu

üzeri için: sucuk,mantar,zeytin,mısır,kaşar ben bunları kullandım..
isteğe göre ne isterseniz eklenebilir..

hamuru yoğurun ele yapışan bir hamur olacak, tavaya hafif margarin veya tereyağ ile yağlayıp hamuru yayın elinize yapışmaması için elinizi ıslatıp öyle yayın üzerine ketçap sürüp biraz kekik serpin sonra diğer malzemeleri ekleyip en üstüne rendelenmiş kaşarı da ekleyip kapağını kapatın ocağın büyük gözünde kısık olaark 15 dakika kadar pişirin altını kontrol edin altı pişmiş ise tamamdır..
o kadar lezzetli oluyor ki mutlaka deneyin..

HAŞHAŞLI REVANİ

3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı irmik (eğer haşhaş kullanmayacaksan 2 su bardağı irmik)
1 su bardağı un
yarım su bardağı mavi haşhaş ( aktarlardan bulabilirsin)
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Şerbeti:
4 su bardağı şeker
5 su bardağı su
Malzemelerin tümünü kek gibi çırp bu ölçüler dikdörtgen borcama göre.

LAHMACUN

Hamuru:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı maya
1 tatlı kaşığı şeker
tuz
su
kulak memesi kıvamında bir hamur olacak..

iç malzemesi:
250 gr. kuzu kıyma (dana kıyma kullanacaksanız 2 yemek kaşığı sıvıyağ)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 soğan (rendeleyeceğiz)
2 domates (rendeleyeceğiz)
2 adet yeşil biber (küçücük doğrayacağız)
İstenen her türlü baharat (kekik, kimyon, karabiber, tuz)
3-4 diş sarımsak
1 tutam maydanoz

Hazırlanışı:
1- Unu bir kabın içine alın, havuz gibi açıp içine tuz, şeker ve mayayı koyun. Ilık su katarak kulak memesi kıvamında yoğurun. Mayalanmaya bırakın.
2- Bir taraftan içini hazırlayın. Kıyma, salça, rendelenmiş soğan, rendelenmiş domates, maydanoz, baharatlar ve biberi iyice yoğurun.
3) Mayalanmış hamurdan küçük bezeler alın. Bu hamur 10 adet için. Hamurları lahmacun şeklinde açın. ve kıyma harcını hamurun üzerine yayın. Hamuru çok inceltmeyin.

4)tavaya koyup üstünü kapakla kapatın. 3-4 dakikada pişecektir.

Afiyet olsun …

TAVUK KAPAMA..bagetten

(2 kişilik ölçülerini veriyorum)
4 adet baget
1 bardak pirinç (normal ölçü bardağı değil kulplu büyük bir bardak ile yaptım ben herkes kişi sayısına göre miktarı çoğaltabilir..)
1,5 bardak su
1 yemek kaşığı salça
1 adet soğan

Pirinçleri ılık tuzlu suda yarım saat ısladım
Bagetleri temizleyip yıkadıktan sonra tencereye alıp su ilave edip çok az haşladım yani suyu kaynayıp bagetlerin rengi değişince söndürdüm..
soğanı rendeleyip (teflon)tencerede kavurup salçayı ekledim daha sonra tuzlu sudan çıkarıp iyiyce yıkadığım pirinçleri ilave ettim normal pilav yapar gibi kavurdum..
daha sonra  kavurduğum pirinçleri borcama döküp üzerine bagetleri sıraladıktan sonra suyunu ilave ettim ben 1 bardak tavuk suyu yarıum bardak su ilave ettim çok ağır olmasın tadı diye.. borcamın üzerini folyo ile kaplayıp ( folyo tavuklara veya pirince temas atmiyor eylül  Smiley ) önceden ısıtılmış 200 derecelik fınında pirinçler suyunu çekene kadar pişirdim en son folyoyu alıp fırını ızgara konumunda üzeri kızarana kadar pişirdim.

Tek kelimeyle harika oluyor..

ETSİZ ÇİĞKÖFTE

1,5 su bardağı ince bulgur
1 yemek kaşığı biber salçası
yarım yemek kaşığı domates salçası
1 adet soğan
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı sıvıyağ
maydonoz
kimyon
karabiber
isot
pulbiber
tuz
bulguru tencere koyup üzerine 1 su bardağı ılık su ekledim kapağını kapattım.. 10 dk. sonra şişmişti bulgurlar..
soğanı tavaya rendeleyip 2 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip acı kokusu çıkana kadar kavurdum normalde çiğ olarak ekleniyor soğan ama ben 5 dk. kadar tuttum ocakta.. sarımsağı da rendeleyip tüm malzemeleri yarıştırdım salçaları ayrı bi kasede yarım bardak su ile sulandırıp öyle ilave ettim..sonra bir güzel yoğurdum ve rondodan geçirdim BESAYDA "ya teşekkür ederim rondodan geçirmek süper bi fikir macun gibi oldu kısa sürede.. benim maydonozlar doğranmış halde dondurucuda vardı rondoya buzlu olarak attım köfteyle birlikte oda yoğuruldu ve incecik olmuştu

PATLICAN KEBABI

Malzemeler:
6-7 adet patlıcan
250 gram kıyma
1 adet soğan
kimyon
karabiber
pul biber
sarımsak
maydanoz
tuz
galeta unu (ben evde yapıyorum, bayatlayan ekmekleri lokmalar halinde bölüp kurutup rondadan geçiriyorum.)

yapılışı:

Patlıcanları közleyin.
Tuzlu suyda bir-iki dakika bekletip kabuklarını soyun.
kıymayı köftelik gibi yoğurun içine istediğiniz baharatları katın. yoğurduğunuz kıymayı patlıcan sayısına göre ayırın ayırdığınız parçayı düz bir zeminde elinizle açın içine közlenmiş patlıcanı bütün olarak koyup kundak yapar gibi kıymayı patlıcanın üzerinden birleştirin.
200 derece de fırında pişirin fırından çıkarmaya yakın üzerine bol kaşar rendesi ilave edip kaşarlar kızarıncaya kadar bekletin.. isteğe göre salçalı sos da yapabilirsiniz.. afiyet olsun..

TAVUK GÖĞSÜ SARMA

tavuk gogsunu ınce bı sekılde dovun
cok buyuk olmayanları kullanıyorum

tuzlayın ıcıne ınce salam ve kasar dılımı koyun katlayarak kurdanla tuttr

once una sonra yumurtaya
sonrada galeta ununa batır bol yagda pısırın

EV PİZZASI

hamuru:
1 su bardagı ılık süt
yarım su bardagı sıvıyag
1 paket yasmaya
tuz yumusakca bı hamur yogurun 10 dk bekletın

üzeri için:
sucuk salam domates bber kasar rendesı evde ne varsa yanı ve yumurtakırıp harmanla

200 derecede pişirin..
Afiyet Olsun.

LİMONLU KEK

3 yumurta
1.5 su brdagı seker (ıyıce cırp)
1 su bardagı ılık sut
1 fıncan sıvıyag
1 yada 2 lımon kabugu rendesı (portakal varsa oda ıı oluyo)
yarım lımon suyu
k.tozu ve alabıldıgınce un

170 de pısır ..

HAVUÇLU YAŞPASTA

4 yumurta
1.5 su bardagı seker
1 su bardagı sut
2 su bardagı havuc rendesı
1 su bardagı cekılmıs cevız
1 fıncan sıvıyag
kabartma tozu vanılya

kek pıstıkten sonra 1 su bardagı sut dokuyorum bıraz ılıyınca

kreması

3 su bardagı sut
3.5 kasık dolusu un
1 su brdgı seker
karıstr pısınce içine 1 yemek kasıgı margarın ekle

Kek pişince üstüne bu kremayı dök afiyetle ye :)

KURABİYE

250 GR TEREYAĞ
1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 YUMURTA
YARIM BARDAK NİŞASTA
4 SU BARDAĞI UN
1 PaK KABARTMA TOZU
1PaK VANİLYA

KATMER POĞAÇA

1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta (akı içine, sarısı üstüne)
1 yaşmaya
2 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı tozşeker
Aldığı kadar un

Arasına;  tereyağ
100 gr beyaz peynir
Mayayı çok az ılık suyla erittim. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile ele yapışmayacak yumuşaklıkta hamur yaptım. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırdım. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürdüm. Hamurları üstüste dizerek, her parçada bu işlemi tekrarladım. En üsttekine yağ sürmedim. Üstüste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaş yavaş 60-70 cm çapına gelinceye kadar büyüttüm. Sigara böreği sarar gibi kesip, arasına peynir koyarak sardım. 30-40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürdüm ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirdim.

TAVUK SALATASI garnitürlü

1 TAVUK GÖGSÜ
BOYUTUNA GÖRE 1 YADA YARIM GÖBEK MARUL
1 TANE HAZIR GARNİTÜR (BEN KENDİM HAZIRLIYORUM)
SALATALIK TURŞUSU
MISIR KONSERVE
YOĞURT
TUZ

TAVUĞU HAŞLAYIP MEVLÜTLÜK DİDİKLİYORUM.
MARULU DOĞRUYORUM
TÜM MALZEMEYİ KARIŞTIRIP BEN İÇİNE KURU NANE KATIYORUM YAKIŞIYOR. YOĞURTLUYORUM Bİ GÜZELL.
ÜSTÜNE PUL BİBER SERPİP SERVİS EDİYORUM.

PATATES SALATASI YOĞURTLU


PATATESLERİ KABUKLU HAŞLIYORUM SOYUP RENDELİYORUM.
AYRI BİYERDEDE SALATALIK RENDELİYORUM SALATALIĞIN SUYUNU SÜZÜP /SIKIP PATATESE DAHİL EDİYORUM
1-2 DİŞ SARIMSAK
DERE OTU İNCE KIYILMIŞ VE AZ MİKTARDA
TUZ HEPSİNİ KARIŞDIRIP YOĞURTLUYORUM
SERVİS TABAĞINA KOYUP ÜZERİNE ÇOK AZ  ZEYTİNYAĞI DÖKÜYORUM VE PUL BİBERLE SÜSLÜYORUM..

NİŞASTALI KURABİYE

1 paket margarin
 1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta
 1 su bardağı un
 Aldığı kadar nişasta
1 paket kabartma tozu

YOĞURUP YUVARLADIM PİŞİNCE PUDRA ŞEKERİ ELEDİM ÜZERİNE.

Afiyet Olsun.

PORTAKALLI KURABİYE

 125 gram margarin
1 yumurta
1.5 su b.toz şeker
2 portakal kabuğu
3 su b.un
1 paket kabartma tozu
yarım portakalın suyu

tüm malzemeyi yoğurdum kurabiye şekli verip toz şekere batırdım pişince üstündeki şeker kıtır kıtır oluyor .Afiyet Olsun

enfess CEVİZLİ KURABİYE

1 paket margarin
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 fincan pudra şekeri
1 yumurta
kabartma tozu
alabildiği kadar un

hepsini karıştırıp küçük küçük yuvarlıyorsunuz önceden ısıtılmış fırına atıyorsunuz fazla değil en fazla 15 dakikada pişiyor kızarmasını beklemeyin

pişince ılıdıktan sonra bir tabakta pudra şekeriyle tarçını karıştırın tek tek bu karışıma bulayın


15 Ocak 2011 Cumartesi

KIR PİDESİ

 

Malzemeleri

5 Su bardağı un
yarım paket yaş maya
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı yoğurt
tuz
alabildiği kadar su

İç Malzemeleri için

Kır pidesinin iç malzemesi peynirli, kıymalı, patatesli, ıspanaklı yapılabilir. Ben patatesli ve kıymalı yaptım.
PATATESLİ İÇ HARÇ
3 adet patates, haşlayıp ezdim içine nane,tuz ve biber koydum.

KIYMALI HARÇ İÇİN

250 gr kıyma kullandım, soğanla kavurup,k.biberini,tuzunu ve karabiberini koyup hazırladım.

Yapılışı:
Karıştırma kabımızın içine unumuzu döküyoruz, ortasını havuz şeklinde açıyoruz, içine yaş mayayı, sıvı yağ, yoğurdu, haşlanmış rendelenmiş patatesi rendeliyoruz. Çünkü: hamurumuzun yumuşak olmasını sağlayacaktır hemde hamura lezzet katacaktır, tuzuda ilave edip hamurumuzu kulak memesi yumuşaklığına gelene kadar yuğuruyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz. 
Mayalandıktan sonra hamurumuzu yumurta büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz, yapmış olduğumuz bezeleri uzun bir şekilde açıp, içine yapmış olduğumuz harçı ekliyoruz ve kenarını hafif kapatıyoruz, isterseniz tamamını kapalı pide yapabilirsiniz.  
Fırın tepsisine dizip 180 derecedeki fırına veriyoruz ve nar gibi kızartıyoruz, fırından çıkar çıkmaz tereyağı hamurun üzerine sürüyoruz ve yumuşacık bir pidemiz oluyor

TARHANA ÇORBASI

MALZEMELER

Yarım su bardağı tarhana
2 yemek kaşığı yağ
1 yemek kaşığı salça
3 diş sarımsak
5 su bardağı et suyu veya su

HAZIRLANIŞI

İnce kıyılmış sarımsak ve salça yağda hafif kavrulur,soğuk su ilave edilir su ısınmadan tarhana katılır kaynayıncaya kadar
karıştırılır,tuz katılır,altı kısılarak 10 dk daha kaynatılır ve servis yapılır.

İRMİK HELVASI

MALZEMELER

  • 1 çay bardağı tereyağ
  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su veya süt
  • 1 avuç dolmalık fıstık
  • ceviz

HAZIRLANMASI

Yağ eritilir,fıstık ve irmik koyu pembe olana kadar kavrulur,
içine şeker katılır bir güzel harmanlanır, su ve süt ilave edilir, ağır ateşte karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir.

KANDİL SİMİDİ

MALZEMELER

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr margarin
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşı tuz
  • 1.5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tane yumurta
  • susam, çörek otu

HAZIRLANMASI

Oda sıcaklığındaki margarini ,sıvı yağı, 1 çay bardağı yoğurdu,sirkeyi, koyup karıştırıyoruz.
Daha sonra un , mahlep,toz şeker,kabartma tozu,tuzuda karışımımıza ekliyoruz ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz,,.
hamurları istenilen büyüklüklerde yuvarlayıp,üstüne çırpmış olduğumuz yumurtayı sürüyoruz,isteğe bağlı susam ve çörek otunu kullana bilirsiniz.

RENKLİ MAKARNA SALATASI

1 Paket (500) makarna (ben renkli olanlarından kullandım)
1 çorba kaşığı sıvı yağ
tuz
2 çorba kaşığı mayonez
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
salatalık turşusu,maydonoz
nane,mısır taneleri
bezelye ,havuç (ben makarna salatasında bezelye ve havuçu sevmediğim için kullanmadım ama siz kullana bilirsiniz)
kaşar peyniri (küp küp doğranmış)
sosis veya salam(küp küp doğranmış)

 Tarifi

Kaynamış olan makarna suyumuzun içine bir tutam yuz ve sıvı yağımızı koyuyoruz,makarnalarımızın yapışmasını engelliyor ve makarnalarımızı kaynamış olan suda haşlıyoruz. Piştikten sonra süzüp soğumasını bekliyoruz.
Soğuduktan sonra mayonezimizi ,yoğurdumuzu tuz ve ezilmiş sarımsaklarımızı atarak telimizle tortu kalmayacak şekilde çırpıyoruz ,(ben ağır olmasın diye az mayonez kullandım)  daha sonra bütün malzemelerimizi atıp karıştırıyoruz ,soğuyan makarnamızıda ekliyoruz veee makarna salatamız hazır.
Benden söylemesi yanında şalgamla da çok güzel oluyor.

TAVUKLU PATETES KÖFTESİ

MALZEMELER

4 ADET HAŞLANMIŞ PATATES
1 ADET YUMURTA
1 BAŞ SOĞAN
1 TANE -200-GR TAVUK GÖĞÜSÜ - KIYILMIŞ,ROBATTAN CEKEBİLİRSİNİZ BEN ÖYLE YAPTIM
3 DİŞ SARIMSAK
KIZARTMALIK YAĞ
GALETE UNU
TUZ,KARABİBER,KİMYON,KIRMIZI BİBER

 YAPILIŞI
Haşlamış olduğumuz patatesleri rendeleriz,üzerine yumurtayı kırıyoruz,daha sonra ince ince kıydığımız soğanlarımızı,sarımsaklarımızı, baharatlarımızı ve en son kıyılmış tavuk göğsünü koyuyoruz ve yoğuruyoruz, şekil verip galete ununa batırıp kızartıyoruz.

Gerçekten çok lezzetli oluyor,çocuklarda çok seviyor ,hemde çok pratik hemen oluyor

ISPANAKLI GÜL BÖREĞİ

MALZEMELER

1 kilo yufka
750 gr ıspanak
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 adet soğan
tuz,karabiber,kırmızı biber
2 adet yumurta (bir tanesinin sarısı ayrılcak üzeri için)
1 çay bardağı sıvı yağ ve 1 çay bardağı süt
susam ,çörek otu

HAZIRLANMASI
Tenceremizin içine yarım çay bardağı sıvıyağımızı döküyoruz,soğanımızı yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz,pembeleşince salçamızı  ve kıymamızı ekliyoruz, iyice yıkanmış ve doğranmış ıspanaklarımızıda ekleyip kavurma işlemimize devam ediyoruz, en son baharatlarını ve tuzunu atıp ocaktan alıyoruz.
Yufkamızı masamızın üzerine serip 8 eşit parçaya ( üçgen şelinde) bölüyoruz, sigara böreğinin biraz büyük kesilmiş şekli, öte yandan bir kasemizin içine yumurtamızı,yarım çay bardağı yağımızı ve sütümüzü koyup çırpıyoruz, bu çıptığımız harcı yufkalarımızın üzerine fırçayla yayıyoruz.
Böldüğümüz yufka parçalarının geniş kısmına ıspanaklı harcımızı yayıyoruz (bir çorba kaşığı kadar),sigara böreği sarar gibi sarıp yuvarlak şekli veriyoruz,üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı susam ve çörek otuda kullana bilirsiniz.
200 derecedeki fırına sürüp kızarana kadar pişiriyoruz ve afiyetle yiyoruz

MİNİ PİZZALAR

PİZZA MALZEMELERİ

  • 1 Su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta,bir yumurtanın sarısı üzeri için kullanılacak
  • Bir tutam şeker
  • Aldığı kadar un
üst malzemeler
  • kaşar
  • zeytin
  • salam
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • kekik,kimyon,karabiber,kırmızı biber
MİNİ PİZZALARIN YAPILIŞI
Yaş maya ılık sütle eritilir, içine bir tutam şeker katılarak 15 dk bekletilir.
Sonra bütün malzemeler eklenir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Ceviz büyüklüğünde hamurlar paylaştırılır ve açılır.
pizzaların üst mazemesi için:
Salçayı baharatlarla karıştırırak harç elde ediyoruz.  Bu karışımı hamurun üstüne sürüyoruz.
Sonra bütün malzemeleri üstüne koyarız, en son yumurta sarısını sürüp 200 derece ısıtılmış fırında pişiriyoruz.

ÇİKOLATALI TOPLAR (KÜRDANLI)

MALZEMELER

1 paket margarin (tereyağda olabilir)
1 su bardağı şeker
1 büyük paket kakao  (100 gr )
2 paket büsküvi ( 350 gr )
hindistan cevizi
ceviz veya isteye bağlı fındık, fıstık
isteğe bağlı kuru üzüm,damla çikolatada kullanılabilir
YAPILIŞI:
Margarinimizi eritiyoruz, geniş bir kabımızın içine erittiğimiz margarini döküp,içine şekerimizi koyup çırpma telimizle çırpıp şekerimizin erimesini sağlıyoruz,daha sonra kakaomuzuda koyup karıştırma işlemimize devam ediyoruz.
Karışımımızın içine bisküvilerimizi kırıp atıyoruz en son cevizlerimizide ( cevizlerimiz çok ufalanmasın biraz dişe dokunaklı olursa daha iyi olur ) ekleyip iyice yoğuruyoruz. Karışımımızın toparlanmadığını göreceksiniz içine gerektiği kadar su veya süt koyarsanız daha iyi elinizde şekil vereceksiniz.
Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp hindistan cevizine,toz haline getirilmiş cevize veya pasta süslerine bulayıp servis yapabilirsiniz.

KARNIBAHAR KIZARTMA

MALZEMELER

1 adet orta boy karnıbahar
3 adet yumurta
1 çorba kaşığı un
kızartmalık yağ
tuz
üzeri için: kırmızı biber ve dere otu
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak

HAZIRLANIŞI

Karnıbaharlarımızı tek tek ayırıyoruz ve büyükçe bir tencerede 15 dk kadar haşlıyoruz. (çok haşlamayalım dağılmasın)
Haşlanmış olan karnıbaharlarımızı soğumaya bırakıyoruz.
Yumurtalarımızı bir kasenin içine kırıp iyice çırpıyoruz daha sonra ununu ,tuzunu ilave edip çırpma işlemimize devam ediyoruz.
Karnıbaharlarımızı bu çırptığımız yumurtalı karışıma batırıp bol kızgın yağda kızartıyoruz..
Sarımsaklarımızı ezip yoğurdumuzla buluşturuyoruz.
Kızarmış olan karnıbaharların üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu döküyoruz

Z.YAĞLI YAPRAK SARMA

MALZEMELER:
Yarım kilo yaprak
1 su bardağı pirinç
1 çay bardağı zeytin yağ
1 adet limon
5-6 adet soğan
kuru nane,tuz,kırmızı biber,şeker,kimyon,kara biber
maydanoz

YAPILIŞI
Yapraklar tuzlu suya batırılıp,kaynar suda hafif haşlanır
Bu arada soğanlar ince ince doğranır ,zeytin yağda pembeleşene kadar kavrulur
Sıcak suda bekletilen pirinç soğanlara eklenir, tuz şeker de konup suyu çekene kadar pişirilir
En son baharatlar eklenip soğuması beklenir.
Yaprakların tüylü damarlı yüzeyine malzeme konularak ince ince sarılır, tencereye dizilir, limon halka halka doğranıp üzerine koyululur
1 su bardağı su ile kısık ateşte pişirilir.

YUFKADAN KOLAY PİZZA

MALZEMELER

(isteğe bağlı rahatlıkla malzemeler azaltılıp çoğaltıla bilir)
1 kilo yufka
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı zeytin yağ
salam,sosis,sucuk
kaşar rendesi
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılır)
yeşil biber,mısır taneleri
tuz,kırmızı biber,kekik

HAZIRLANMASI

Öncelikle salçamızı ,sıvıyağımızı ve bahartlarımızı bir kasede karıştırıp hazırlayalım.
Bütün malzemelerimizi küçük küçük doğrayıp hazır edelim.
Yuvarlak olan yufkamızı öncelikle otadan ikiye daha sonra diğer ortadan keserek dörde bölüyoruz,bu işlemi pizzalarımızı ne kadar büyüklükte olaması istiyorsak o kadar sıklıkta devam ettiriyoruz. Aynen sigara böreği şeklinde üçgen yufkalarımız çıkıyor ortaya.
Bir adet üçgen kestiğimiz yufkamızı alıyoruz üzerine fırça yardımıyla yumurtalı karışımımızı sürüyoruz.
Üçgen yufkamızın kısa kenarından uzunlamasına (yufkanın boyuna doğru) yarısına gelene kadar sarıyoruz.
Sardığımız yufkanın açıkta kalan  kısmı sivri ucu sardığımız yere gelecek şekilde ikiye katlıyoruz.
Katladığımız yerdeki kenarı (sardığımız  yerin karşısında ki kenar) bir parmak yukarı kaldırıyoruz.
Sardığımız taraftaki iki köşeyi kıvıraraktan diğer köşelerle birleştirerek pizzamızın alt tabanını hazırlamış oluyoruz.
Salçalı karışımı hazırladığımız yufka tabanına fırça yardımıyla sürüyoruz.
Daha sonra istenilen büyün malzemeler koyulup en son üzerine kaşar rendesi dökülür.
Yufkamızın kenarlarına güzel kızarması için yumurta sarısı sürüp 190 derecede fırına veririz.

MERCİMEK ÇORBASI

MALZEMELER

1 büyük fincan kırmızı mercimek
1 adet orta boy patates
1 çorba kaşığı salça
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı tere yağ
yarım çay bardağı zeytin yağ
limon suyu
1 tatlı kaşığı un
tuz, nane, kırmızı biber

YAPILIŞI

Tenceremizin içine yağlarımızı koyup, küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı kavuruyoruz. Daha sonra salçayı ilave edip kavurma işlemine devam ediyoruz.
Rendelenmiş patatesimizi , yıkanmış kırmızı mercimklerimizi, tuzumuzu ve bahartlarımızı, unumuzu ve 2 su bardağı kadar suyumuzu koyup düdüklü tenceremizin ağzını kapatıyoruz.
10 - 15 dk piştikten sonra el blendırından çorbamızı geçirin. Servis yaparken limon suyu sıka bilirsiniz

DOMATES ÇORBASI

MALZEMELER

3 yemek kaşığı sıvı yağ
3 adet kabukları soyulmuş, rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı un
yarım yemek kaşığı domates salçası
3 su bardağı su
kaşar rendesi
tuz, kırmızıbiber, karabiber

HAZIRLANMASI

Sıvı yağ ile unu kavurun. Salça ve domates rendelerinide ekleyip karıştırmaya devam edin. Suyumuzu ekleyin kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Tuzumuzu ve baharatlarımızıda atalım ve karıştıralım.
Servis yapmadan önce üzerine kaşar rendesi atalım ve sıcak sıcak servis yapalım

GÜL TATLISI

MALZEMELER

3 SU BARDAĞI UN
1 ÇAY BARDAĞI SIVI YAĞ
1 SU BARDAĞI İRMİK
125 GR MARGARİN ERİTİLMİŞ
1 ÇAY BARDAĞI YOĞURT
KABARTMA TOZU,VANİLYA
TARÇIN
1 YUMURTA SARISI

ŞERBETİ İÇİN

4 SU BARDAĞIŞEKER
4 SU BARDAĞI SU
LİMON

YAPILIŞI

YOĞURT,SIVIYAĞ,MARGARİN,İRMİK,KARIŞTIRILIR,UN,KABARTMA TOZU,VANİLYA,TARÇIN BİRLİKTE KARIŞIMA İLAVE EDİLİR,YUĞRULUR,ŞEKİLDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ ŞEKİL VERİLİYOR,FIRINA VERMEDEN ÖNCE YUMURTA SARISI SÜRÜLÜR,TEPSİYE DİZİLİP 200 DERECEDE PİŞİRİLİR,AYRIYETEN ŞERBETİ İÇİN BÜTÜN MALZEMELER KARIŞTIRILIR,ŞEKER,SU LİMON ,KOYU KIVAMA GELENE KADAR KAYNATILIR,FIRINDAN ÇIKAN GÜL TATLISINI VE ŞERBETİ BİRİ SICAK BİRİ SOĞUK OLARAK BULUŞTURULUR.

CHEESECAKE

 MALZEMELER

200 gr (yaklaşık 1,5 paket) yulaflı veya kepekli bisküvi
150 gr tereyağ
2 adet yumurta
2 paket labne peyniri
3 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 su bardağı toz şeker
üzeri için: birazcık çikolata sosu ve krem şanti,1 çay bardağı süt
HAZIRLANMASI
Bisküviler derin bir kabın içinde ufalanır ve üzerine eritilmiş tereyağını dökeriz iyice harmanladıktan sonra yuvarlak kelepçeli kalıbımızın alt zeminine bisküvileri elimizle bastırarak yerleştiririz.
Yumurtamızı şekerle birlikte çırparız daha sonra labne peynirimizi ekler çırpma işlemine devam ederiz.
Unumuzu ,vanilyamızıda ekledikten sonra,bisküvilerin üzerine dökeriz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında pişiririz.
Cheesecake'imiz soğuduktan sonra üzerine hazır toz halınde satılan çikolata sosundan yapar üzerine dökeriz.
Cheesecake'imizin üzerini süslemek için şantimizi çırpıp  kekimizin üzerine döktükten sonra kürdan yardımıyla şekil veririz.

11 Ocak 2011 Salı

GALATE UNLU MİLFÖY BÖREK

bir paket miflöy hamuru
kaşar peyniri  (ince dilimleyecez)
sucuk dilimleri ince
su
galeta unu
miflöyün arasına kaşar ve sucukları koyup kapatıyoruz güzelce sonra her iki tarafını suya batırıyoruz sudan sonrada galeta ununa batırıyoruz iki tarafını kızartıyoruz.

PATLICANLI ÇORBA


2 patlıcan
2 domates
1 büyük kuru soğan
1 çb bulgur
1yk domates salçası
1,5 litre kadar sıcak su

yemeklik doğranan soğanı sıvı yağ ve tereyağında hafif kavurup salçamızı koyup salçayıda hafif kavuruyoruz küp küp doğranmış patlıcanları ekleyip bi iki karıştırıp soyulmuş doğranmış domatesleri ekleyip birazda su koyup patlıcanların biraz pişmesini bekliyoruz piştikten sonra suyumuzu ekleyip bulguruda koyup pişmesini bekliyoruz.yerken limon sıkıyoruz

MİLFÖYLÜ TAVUK BUT

butlar haşlanır
yağda salça,sarmısak,tuz,kekik ve istenilen baharatlar eklenip kavrulur ve butlar bu karışımda dağılmayacak şekilde sotelenir
sonra miflöye sarılıp üstüne yumurta sarısı sürülüp fırında pişirilir

PATATES KROKET

5 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı kaşar rendesi
1 yumurta sarısı (beyazı dışına)
üzeri için galeta unu

patatesleri haşlayıp püre haline getirdikten sonra yumurtanın sarısını unu nişastayı ve kaşarı ekleyip hamur gibi yoğurun kaşarı tariftekinden çok fazla katmayın kızarırken içinden eriyip akar.. patateslerin büyüklüğüne göre un miktarını çoğartabilirsiniz yani hamur elinize yapışmayacak.. limon büyüklüğünde parça alıp tezgahın üstünde uzun silindir şeklinde yuvarlayın oklava gibi olsun kalınlığı belli aralıklarla bıçak ile kesin önce una sonra yumurta akına sonra galeta ununa bulayıp en az 45 dakika buzdolabında dinlendirin sonra kızgın bol yağda kızartın..
1 gün önceden yapıp dolapta dinlendirebilirsiniz..

İRMİKLİ ŞEKERPARE

1 çay bardağı Pudra Şekeri
1 çay bardağı İrmik
1 çay bardağı Sıvıyağ
Yarım paket Margarin ( Oda sıcaklığında )
2 Yumurta ( Birinin sarısı üzerine )
1 paket Kabartma Tozu
1 paket Vanilya
3,5 su bardağı un ( ölçülü isteyenler için ölçtüm) 


Şerbeti için;

3,5 su bardağı Su
3 su bardağı Tozşeker
Birkaç damla Limon Suyu

 Öncelikle şerbeti hazırlayın kaynayınca limonu ekleyin ve bir iki dakika daha kaynatıp ateşten alarak soğumaya bırakın. Daha sonra tüm hamur malzemelerini karıştırma kabına alın yoğurun. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizde hafif uzun olacak şekilde yuvarlayarak üzerini biraz bastırıp aralıklı olacak şekilde tepsiye dizin. Üzerine ayırdığınız yumurtanın sarısını sürüp çatalın ucu ile çizikler atın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığınız şekerparelerin üzerine 1-2 dakika sonra soğutmuş olduğunuz şerbeti kaşık veya küçük kepçe ile tek tek gezdirin ve şerbeti çekmesi için dinlendirin. ( en az 2-3 saat. )

Tarif için ferhunde arkadaşıma tşk.ler

MUZLU KEK

125 gr margarin yada 1 su bardağı sıvıyağ
225 gr un (2 su bardağına yakın)
300 gr şeker (1.5 su bardağına yakın)
1 çay kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
2 yumurta
3 ortaboy ya da 2 büyük muz
3 çorba kaşığı süt

Yapılışı

Yağ ile şeker çırpılıp yumurta ilave edilir ve köpürene kadar çırpılır. Ezilmiş muz, un, tarçın, kabartma tozu, tuz (bir fiske yarım çay kaşığı hatta daha az) ve süt ilave edilerek yağlanmış kalıba dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirilir. Fırından çıkarınca ılınmasını bekleyip üzerine pudra şekeri dökülerek servis edilir.

FRİGO PASTA

1 lt süt
1.5 su bardağı tozşeker
4 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı pirinç unu
Yarım paket bitkisel margarin
1 paket vanilya
Yarım su bardağı çekilmiş fındık

Yapılışı


Toz şeker, pirinç unu, vanilya, un, kakao derin bir kapta karıştırılır üzerine yavaş yavaş süt ilave edilir. Teflon tencereye aktarılır, tahta kaşıkla karıştırılarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar orta ısıda pişirilir.

Kaynamaya başlayınca 2-3 dk daha karıştırılmadan pişirilir ocaktan alınır içine margarin ve fındık eklenir. İsteğe bağlı damla çikolata eklenerek iyice karıştırılır.

Ilınınca kek kalıbına streç film yayılıp içine dökülür. 1 gece derin dondurucuda bekletilir servise sunmadan önce servis tabağına ters çevrilir üzerine çekilmiş kakaolu bisküi serpilir.
Zeynep arkadaşımdan alıntıdır.Emeğine sağlık.
Not : Margarin yerine tereyağ da kullanabilirsiniz.

PASTANE POHAÇASI


Malzemeler

5 yemek kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz
1 paket dr. oetker instant kuru maya
2 su bardağı ılık su ( ben ılıktan az daha sıcak yapıyorum suyu)
1 yumurtanın akı hamura sarısı üzerine
1 su bardağı sıvı yağ
yeteri kadar un ( kulak memesi kıvamında )


Yapılışı

Tüm malzemeleri ekleyip karıştırıyorsunuz. Unu ekleyip yoğuruyorsunuz. 20 dakika dinlendirdikten sonra tepsiye fırın kağıdı yerleştiriyorsunuz.

Poğaça şekli verip tepsiye dizip üzerine yumurta sarısını sürüyorsunuz. İşte en büyük püf noktası hemen kızgın fırına vermeyin. Tepside bi süre gözle görülür kabarma başlayana kadar ortalama 15 dk bekletin. Sonra fırını 150 derecenin biraz altında olacak şekilde açın. Poğaçaları koyun. Fırının ılık ortamında poğaçalar iyice pofuduk olacaklar. Sonra ayarı 175 dereceye getirin üzeri kızarınca fırından alın.
 Züleyha arkadaşımdan alıntıdır.

Not : Hamuru 20 dk fazla dinlendirip kabarmasın bu bi püf noktası...

SARIYER BÖREĞİ

6 sogan piyazlik gibi kesile...
yarim paket dolmalik fistik ile kavrula...sonra yarim kilo kiyma  ve 1 paket uzum eklenerek kavrula..en son tuz ve karabiber konup biraz daha kavrula..bu ic 4 yufkaya geliyor
1 yufka yay masaya bir kenarda hazirladigin siviyag/su karsisimini elinle ustune yay...yufkayi ikiye katla....duz kalan kismina ici koy...yuvarlak tarafina dogru katlaya katlaya yuvarla...ben ustune gene o yag su karisimindan koyuyorum ama annem yumurta sarisi da koyuyor...ben daha citir sevdigimden yumurrta sarisi koymuyorum
afiyet olsun..

Didem arkadaşımdan alıntıdır.Emeğine sağlık..

KADINBUDU KÖFTE

yarım kilo kıyma

2 yumurta sarısı

biraz un

1 adet soğan

1 çay bardağı haşlanmış pirinç

tuz baharat


pirinci haşlayıp soğut

kıymanın yarısını soğan ve baharatla kavur

soğumuş pirinçle çiğ kıymayı ve kavrulan kıymayı karıştırıp yoğur

sonra yumurta sarısına bulayıp kızart.
Afiyet Olsun..

KAZAN DİBİ TATLISI

muhallebisi için:

yarım margarin

1 su bardağı un

1 su bardağı şeker

1 yemek kaşığı nişasta

1 lt süt

vanilya

muhallebiyi hazırlarken önce margarn ve unu kavuralım sonra sütü şekeri ve nişastayı koyup pişirelim indirirken vanilyayı ekleyelim yaklaşık 5 dk mikserle çırpalımki sakız gibi olsun muhallebimiz

tepsinin dibine margarini sürüp üzerine toz şeker yayın ve harlı ateşte yakın sonra muhallebiyi dökün üzerine ve biraz daha pişirin taki muhallebiniz göz göz kaynayana kadar.
not:Yazın dondurmayla sevis yapılır.

KAKAOLU AY ÇÖREĞİ

hamuru için

1 paket margarin

1,5 su bardağı pudra şekeri

yarım paket yaş maya

1 çay bardağı süt

1 yumurta

aldığı kadar un

iç harcı için

1 su bardağı çekilmiş ceviz

1 su bardağı toz şeker

1 çay bardağı süt

2 çorba kaşığı kakao

tarçın

yarım paket pötibör büsküvi

hamuru hazırlayıp mayalanması için belkiyoruz

sonra elmalı kurabiye gibi iç harcından koyup rulo yapıyoruz kenarlarına çok koyulursa taşıyo ay şekli veriyoruz

NİŞASTALI KURABİYE

1 paket margarin

2 yumurta

yarım kilo nişasta

4 yemek kaşığı un

1.5 su bardağı pudra şekeri

kabartma tozu vanilya

yumuşamış margarinle bütün malzemeleri yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğurun.Şekil verin.Afiyet olsun..

FINDIKLI DÖKME KURABİYE

yarım paket margarin

1 su bardağı pudra şekeri

yarım su bardağı süt

2 yumurta

1 tatlı kaşığı tarçın

vanilya

kabartma tozu

aldığı kadar un

hamuru yumuşak olcak şekilde yoğuralımmm sonra herhangi bir şekil vermeden öyle hamurdan koparıp koparıp tepsiye koyuyoruz 175 derecede pişireceğiz

SUSAMLI SİMİT


1 paket margarin

1 yumurtanın sarısı

beyazı üstüne

kabartma tozu

tuz azıcık şeker

1 yemek kaşığı sirke

aldığı kadar un

yumuşak bir hamur olacak sonra ben hamuru açıp çay bardağıyla kesip ortasını kola kapağıyla çıkarıyorum
bi tabağa susam bi tabağada yumurtanın akını koyuyoruz ve sonra sırasıyla batırıyoruz.

AFİYET OLSUN.
Tarif için elçin arkadaşıma tşk.ler..

** ELMALI TARÇINLI KEK**

3 YUMURTA
1 SU BARDAĞI ŞEKER
YARIM SU BARDAĞI SIVIYAĞ
4 YEMEK KAŞIĞI SÜT
1 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
1 PAKET KABARTMA TOZU
1 PAKET VANİLYA
1 ÇAY KAŞIĞI TARÇIN
İSTEĞE GÖRE CEVİZ VEYA FINDIK
ALDIĞI KADAR UN
3 ADET ELMA

ELMALLARI KABUKLARINI SOYUP DÖRDE BÖLDÜKTEN SONRA DIŞA BAKAN KISIMLARI BIÇAK İLE ÇİZİLİR Kİ PİŞERKEN ELMALARIN ÇİZİLEN KISIMLARI AÇILIYOR VE GÖRÜNTÜ HARİKA OLUYOR... TADIDA MUHTEŞEM TAVSİYE EDİYORUM YAPIMI KEK KADAR BASİT..  ÜZERİNE PUDRA ŞEKERİ EKLEYİP SERVİS EDİLİR AFİYET OLSUN

TARİF İÇİN FERHUNDE ARKADAŞIMA TŞK.LER..
NOT:
elmaları katmadan kek hamurunu yapcaksın kare borcama dökceksin. elmaları kabuklarını soyup 4 e böl.her bir elma parçasının üzerini bıçakla çiz kek hamurunun üzerine sırala belirli aralıklarla yanyana koycaksın.her dilime 1 elma parçası gelcek şekilde koayrsan serviside şık oluyor..
süper bi tarifmiş bu arada. keki bile o kadar hoş oldu ki. bu keki elmasız yapıp ikiye kesip araya muhallebi koyup yemek de lazım
HEM PASTA HEM KEK TADINDA BİŞEYLER YAPMAK İSTEYENLERE..
GARANTİLİDİR TARİF HER ZAMAN SÜPER OLUR
 

KOLAY YAZ PASTASI(BİSKÜVİLİ)

2 paket krem şantiyi iyice çırpın içine burçak bisküvi ufalayın bisküvileri önce süt ile biraz ıslayın ki yumşasın. sonra içine haşlayıp ufak ufak incirleri doğrayın  ceviz isterseniz kayısı kurusunu ekleyin.hafifçe ezilmeyecek şekilde karıştırın dikkat etmeniz gereken çok katı olmasın. sonra borcama dökün üstüne de çikolata sosu ekleyin. dipfrize atıyoruz ve yenmeden 10-15 dk önce çıkartın. dondurma tarzında harika bir pasta hafif buzlu yenmesi gerekiyor.,
harika bir yaz pastası.

SOSYETE MANTISI

Ben 5 yufka ile yaptım 5 yufkadan 20 adet çıkıyor fazlasını derin dondurucuya attım..
5 yufka için yaklaşık 300 gr kıyma, 2 orta boy soğan, önce kıymayı çok az sıvıyağla rengi değişene kadar pişiriyorum ve doğradığım soğanları da katıp biraz kavurduktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakıyorum daha sonra  1 su bardağından biraz az sıvıyağı 1 su bardağı su ile çırpıyorum.. yufkayı dörde bölüp sıvıyağ ve su karışımından fırçayla sürüp yufkanın geniş kısmına hazırladığım iç malzemeden koyup rulo şeklinde sardıktan sonra kendi etrafında doluyorum gül böreği gibi.. tepsiye sıraladığım mantıların üzerine sıvıyağ ve su karışımından bolca sürüp fırında güzelce kızarana dek pişiriyorum... fırından çıktıktan sonra biraz ılnmasını bekleyip üzerine sarmısaklı yoğurt ve tereyağ kızdırıp döküyorum cosss diye bir ses duyacaksınız mutlaka   üzerine de arzuya göre pulbiber ve maydonoz ile süslyebilirsiniz afiyet olsun.

FELLAH KÖFTESİ

1 su bard.kısırlık bulgur
1 su bardağı sıcak su
yarım çay bardağı irmik
Salça ,tuz,kimyo yenibahar
2 yumurta
kısırlık bulguru istediğiniz miktarda, kaynar suyla ıslatın.. su bulgurun ütsünü hafif basar şekilde olucak..( kısırlık ıslatır gibi) bulgur şiştikten sonra içine irmiği ekleyip yoğurun.çok az renk versin diye  biber salçası  ve karabiber koydum.. isterseniz domates salçası da olur.. sonra bunun içine çok az tuz ve un koymaya ve yoğurmaya başlayın arada çok az da su ekleyinki kıvamı olsun birbirini tutmaya başlıycaktır zaten hemen.. elinizle yuvarlayın güzel şekilde yuvarlanıyorsa olmuştur..( bulguru sulu ıslattıysanız sonra eklemeye gerek yok sadece un yeter)bulgurdan minik parçalar koparıp yuvarlayın ve en son ortasını hafif bastırıp şekil verin..
en son kaynayan suda  makarna gibi haşlayıp süzün ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve  istediğiniz baharatları kullanarak yaptıpınız salçalı sos dökün.. hımmmm..
salçalı sosu ben söyle yaparım: sıvı yağ yada tereyağını ocağa koyup içine nane ve kırımızı biberi atarım hafif kavurur ve domates salçası koyarım salça top top olmasın diye de çok az su damlatırım içine.. afiyet olsun

TENCEREDE FİNCAN KEK

Malzemeler:
1 Yumurta
1 çay bardagı süt
1,5 çay bardağı şeker
2 çay bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Bütün malzeme çırpılır, 6 tane nescafe fincanı yağlanır(Türk kahvesi fincanlarının bir büyük boyu) karışım fincanların yarısına kadar doldurulur(istersniz fincanın içine topkeklerin altına koyulan kek kağıtlarından koyabilirsiniz çok güzel oluyor)bir tencereye ılık suyu, fincanların dışından yarısına gelecek kadar dök ve ağzı açık kaynamasını bekle, kaynayınca tencerenin kapagını kapat, ağzını hiç açmadan kısık ateşte 20 dk pişir, altını kapattıktan sonra15 dk kapağı açmadan dinlendir.


NOT:Tencerenin kapağından buharlasan su damlamasın diye ben kağıt havlu veya temiz bir bez koyuyorum. 6 fincan dedim ama karışım az koyulup fincan coğaltılabilir. Üstüne dilerseniz yarım paket çikolata sosu yapıp dökebilirsiniz çok sık oluyor Arkadaşlar gerçekten çok pratik ve güzel oluyor denemenizi ısrarla tavsiye ederim, sünger gibi oluyor göz göz kabarıyor, top keklere benziyor...